IE Warning
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
 
 
 
left arrow right arrow

VITRAŽ  (fr.vitrail) je staklena površina, sastavljena od raznobojnih stakala likovno uredjenih i spojenih olovnim profilima

 

 

IZRADA VITRAŽA – GALERIJA

 

 

U prvoj polovini XII. veka nemački monah, koji je usvojio pseudonim  Teofil, detaljno je opisao izradu vitraža. Osnovni metodi se nisu promenili od tada. Staklo je pravljeno topljenjem peska kalijuma i kreča zajedno u glinenim posudama.Ta masa rastopljenog stakla je bila obojena dodatkom metalnih  oksida: bakra,gvoždja i td.

 

4

Svaki komad stakla se izabere u skladu sa željenom bojom i iseče se tako da odgovara delu već pripremljenog šablona (VIDIMUS). Detalji lica,kose i ruku se islikavaju specijalnim bojama za staklo koja sadrže fino mleveno olovo, bakar ili razne soli metala, gumearabiku ili urin kao vezivo. Od 1300.godine umetnici su poceli da koriste i srebro nitrat kao boju. Tako su dobijali sve nijanse žute boje pa sve do naranđaste. Zatim se tako islikano staklo stavlja u peć na oko 700 C,čime se postiže trajnost vitraža.

 

Prozorski otvori na crkvama u  Konstantinopolju su takodje bili ukrašeni vitražima. Iskopavanja u crkvi Kora u Istanbulu su dokazala upotrebu vitraža  1136.godine u Vizantiji.(objavio Arthur Megaw 1963.g.)


 

KORA

Fragmenti vitraža iz crkve Kora ( danas Kariye Camii,Istanbul)

 

9104br

 

RONDELE

 
"Rondele" su ustima duvano  umetničko staklo. Pojavljuju se u kružnom obliku (od 6cm do 16 cm u prečniku)i to  često nepravilnom.Prilikom izrade "rondela", duvač stakla uzima  lopticu stakla iz  peći sa rastopljenim staklom i uduvava malu količinu vazduha stvarajući mehur-"pupak rondele". Nakon ponovnog zagrevanja staklo se otvara parom specijanih makaza. Koristeći posebnu tehniku majstor-duvač savija robuve čime se poboljšava njihova čvrstina.

 

 

 

IZRADA PROZORA OD RONDELA

 
 

NAJSTARIJI SAČUVANI VITRAŽ

 
Najstariji sačuvani vitraž (XII vek) pronađen je arheološkim iskopinama oko redovničkog samostana u nemačkom gradu Lorsch Abbey-u.

KAKO ISTORIJA KAZE

Vitraž u Engleskoj datira iz 7.veka, a u 12. veku postaje sofisticirana umetnička forma.

meu

Lady Chapel of Ely Cathedral” oko 1340-1349.godin
e